Съдят синовете на Муамар Кадафи в тяхно отсъствие

Съдът в Триполи започва днес слушанията и над още тридесетина бивши съратници на либийския диктатор

Престъпление без наказание

Автор: Николай Марченко

В Триполи започва съдът над синовете на покойния либийски дикатор Муамар Кадафи, информира агенция Reuters. Саиф Ал-Ислам (на снимката) и Саади Кадафи ще застанат пред съда наравно с бившия шеф на либийското разузнаване Абдала ас-Сенуси и ексминистъра на външните работи Абдел Атъ ал-Обейди и още 30 бивши съратници на предишната власт. Прокуратурата на Либия им предяви обвинения в корупция и военни престъпления.

Слушането обаче най-вероятно ще се състои без присъствието на синовете на бившия либийски диктатор. Причината е, че следствие по делото на Саади Кадафи все още не е приключило, докато Саиф ал-Ислам остава в ръцете на бунтовниците в Зинтан, които не желаят да го предадат на властите в Триполи.

През ноември 2013 г. Международният наказателен съд (ICC) призова либийските власти да предадат в Хага Саиф ал-Ислам Кадафи за провеждане на съдебния процес в престъпленията срещу човечеството. Но либийските власти заявиха, че предаването на Саиф ал-Ислам ще влоши ситуацията в страната, а и ще заплаши живота му. 

Коментари: 0