Съкращават 850 души в БДЖ

Утре престои среща между ръководството на железниците и синдикатите

Нови съкращения се задават в БДЖ. Ръководството на железниците са изпратили уведомително писмо до синдикатите, че в цялата страна ще бъдат съкратени 850 служители - 450 от "Пътнически превози" и още 400 от "Товарни превози", съобщи БНТ.

Според синдикатите престоящите съкращения са извън споразумението, което беше постигнато в края на миналата година след ефективната железничарска стачка. От ръководството на БДЖ пък твърдят точно обратното. Според тях свиването на персонала е планирано доста назад във времето.

Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖказа, че синдикатите знаят още от 2010 г., че ще има съкращения до 2014 г. "Тези съкращения са планирани и не са изненада за никого", допълни той.

Противоположни са и позициите на синдикатите и ръководството на БДЖ за причината на престоящите съкращения.

Според Владимиров причината е, че дружеството има най-ниската производителност в ЕС и това трябва да се промени. "Има много хора, които са без работа в БДЖ и ние много добре знаем кои са тези хора", каза той.

"Според мен причините за тези съкращения са яловото управление на тази железница. Влаковете се махат не за да се подобри услугата, а защото нямаме вагони и най-лесното е да направим съкращения на влакове", каза пък Росен Зарков, от федерацията на транспортните работници в КТ "Подкрепа".

Утре престои среща между ръководството на железниците и синдикатите. След това КНСБ И КТ "Подкрепа" ще решават какви действия ще предприемат и дали ще има ефективни стачни действия.

Коментари: 0