Сърбия разменя български учебници срещу подкрепата за ЕС

Бъдещият премиер на западната ни съседка Александър Вучич обещава помощ за малцинството ни

Обещание

Автор: Николай Марченко

Избраният за премиер на Сърбия Александър Вучич разчита на София, Букурещ и Загреб за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз (ЕС). "Очаквам пълна подкрепа от Румъния и България, но също така и от Хърватия", коментира той за българската редакция на Deutsche Welle (DW).

Авторитетната медия не пропусна да попита бъдещия министър-председател в Западната ни съседка как вижда ситуацията около две малцинства в Сърбия - българското и влашкото. "Понякога има проблеми, но не бих казал, че са сериозни. Става дума например за недостига на учебници в техните училища - проблем, който ние се опитваме да решим”, казва той.

И разкрива „цената” за подкрепата ни към сръбската евроинтеграция: „Ето, вече пускаме хърватските учебници, очаквам скоро да имаме и български учебници. Смятам, че можем да решаваме тези въпроси в духа на приятелството."

DW припомня, че Александър Вучич е лидер на Сръбската прогресивна партия, която спечели абсолютно мнозинство на предсрочните парламентарни избори миналия месец. 44-годишният Вучич през 90-те години беше ентусиазиран сподвижник на Слободан Милошевич и едва 28-годишен се издигна до министър на информацията. Колегата Бахри Цани взе обширно интервю с него, което предизвика силен отзвук в Сърбия и в Косово.

Коментари: 0