Съветът на ООН заседава извънредно за кризата в Украйна

Москва настоява Киев да се откаже от военна операция срещу проруските сепаратисти

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание в Ню Йорк по искане на руския посланик в световната организация Виталий Чуркин. На него ще бъде обсъдена набиращата сила криза в Източна Украйна, в която има все повече насилие.

Очаква се в украинските градове, в които сепаратисти за окупирали административни сгради, украински спецчасти да започнат операция по освобожзаването им, предаде Агенция "Фокус".

Представителят на Кремъл в ООН Виталий Чуркин заяви, че в случай на пълномащабна украинска операция в югоизточната част на страната, четиристранната среща между Русия, САЩ, ЕС и Украйна, планирана за 17 април, може да не се състои.

По-рано руската държавна информационна агенция РИА Новости се позова на свои източници, според които Киев ще прибегне до провокации, за да оправдае действията си.

Британският посланик в ООН Лиън Грант съобщи на събранието, че Русия е изпратила десетки хиляди добре екипирани военни части на руско-украинската граница.

Министрите на външните работи от ЕС също се събират днес в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна. Те ще анализират и последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки.

Коментари: 0