Световната банка с доклад за България

Финансовата институция ще представи специално проучване за възможностите на България да постигне по-добър растеж на икономиката

Кои са предизвикателствата пред България за постигане на икономически растеж. Анализът по темата е част от последното изследване на Световната банка по повод 20-годишното партньорство с българската страна.

След проучването си, Световната банка ще публикува специален доклад за възможностите на България да постигне по-добър растеж на икономиката. Министърът на финансите Симеон Дянков обясни пред БНР, че очаква на дискусията да се обсъдят някои от по-дългосрочните ни проблеми, като застаряването, пенсионната реформа, промените в трудовия пазар.

"Очаквам да обсъждаме и темата за енергийната зависимост или с времето се надявам независимост на България, защото това е една от големите тежести върху нашата икономика. Разходите, които правим за енергия, са много по-големи от средните за Европа и това тежи на бизнеса. Това да се отделим от руската зависимост е може би едно от двете-трите най-важни неща", коментира финансовият министър.

От страна на Световната банка коментарите за България ще представи регионалният директор за Централна Европа и Балтийските държави Питър Харолд.

Коментари: 0