Световната банка ще проверява Фонд "Научни изследвания"

Протестиращите учени се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министър Сергей Игнатов

Работна група от Световната банка ще провери конкурсната сесия във фонд „Научни изследвания”. Целта е външна и безпристрастна за България институция да провери сесията, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.

От думите му стана ясно, че от днес стартира проверка и на Инспектората на Министерски съвет. Резултатите от нея ще са готови до Коледните празници, увери Игнатов.

Образователният министър и премиерът Бойко Борисов се срещнаха тази сутрин в Министерски съвет с учените, които протестираха два пъти пред МОМН с искане да се анулират резултатите от конкурса на фонд „Научни изследвания”. Техните притеснения са, че средствата, с които разполага фонда не се използват по предназначение, т.е. за изследователска дейност. До скандала се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ, както и в присвояването на около 30 хиляди лева. 

На срещата в Министерски съвет днес учените са настояли и за по-широко обсъждане на проектоправилника на фонда, както и бюджета му за следващата 2013 година.

От началото на следващата година пък ще се направи и нов правилник за определяне на конкурсите и финансирането във научния фонд.

Коментари: 0