Светът отбелязва 27 години от трагедията в Чернобил

В засегнатите от радиационния облак райони има от 100 до 500 пъти увеличаване броя на раковите заболявания

316 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Днес се навършват 27 години от най-голямата ядрената катастрофа в света, причинена от взривяването на чернобилския реактор №4 – част от една от трите най-големи атомни централи в света в края на миналия век.

Аварията се случи на 26 април 1986 г. в 01.23 часа местно време в атомния реактор, разположен в близост до украйнския град Припят. Той избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на поне 200 ядрени бомби като тази над Хирошима.

„Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху избухналия реактор в Чернобил, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска“, заявява години по-късно техният командващ Николай Анточкин.

Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и западна Русия. Радиация засегна и голяма част от Европа. Поради принципите на съветската политика, данните за броя на пострадалите и жертвите и до днес остава неточен. Неофициални източници сочат, че цифрата достига над 7 млн. души. Само в Украйна умират около 4400 души непосредствено след аварията, а 45 хил. души са инвалидизирани. 

Медицински изследвания показват, че в засегнатите от радиационния облак райони има от 100 до 500 пъти увеличаване броя на раковите заболявания и нарушените функции на щитовидната жлеза.  

Подкрепи Economic.bg