Всеки трети продаден смартфон е Samsung

Ръстът на Apple се забави драстично, LG за първи път попада в тройката на най-големите

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Южнокорейската технологична корпорация Samsung Electronics Co успя да завоюва 30% пазарен дял от световния пазар на смартфони през първото тримесечие. В същото време ръстът на продажбите на iPhone на Apple Inc се забави, като падна до най-ниското ниво регистрирано някога, пише Bloomberg, позовавайки се на данни на базираната в Бостън компания Strategy Analytics.

Продажбите на смартфони Samsung отчитат 56% ръст на годишна база до 69.4 млн. устройства през първото тримесечие на годината. Apple от своя страна е успяла да продаде 37.4 млн. от популярния iPhone, което обаче е едва 6.6% ръст спрямо януари-март миналата година. Ръстът в продажбите на друга южнокорейска компания - LG Electronics Inc, помогнаха дружеството за първи път да се изкачи на трето място на световния смартфон пазар.

Глобалните продажби на смартфони от началото на годината до края на март са нараснали с 36% до 209.5 млн. броя. Ръстът беше воден от все по-голямото търсене на трето поколение мобилни услуги (3G) в Китай и на четвърто поколение (4G) в САЩ.

Общият брой на продадени мобилни телефони нарасна с 4% до 418.6 млн. устройства. Смартфоните са 216.2 млн., или 51.6% от общо продадените мобилни телефони.

Samsung и базираната в Купертино, Калифорния Apple са водачи при продажбите на смартфони, като имат съответно 33.1% и 17.9% дял на пазара. LG е на трето място с 4.9% глобален пазарен дял.

Подкрепи Economic.bg