TEPCO иска рестарт на ядрените реактори в Япония

От оператора се надяват да подновят работата на АЕЦ възможно най-скоро, за да намалеят разходите за нефт и газ, необходими за топлоелектрическите централи

184 ~ 1 мин. четене

Японският енергиен оператор ТЕПКО, чиито ядрени централи в момента са спрени за неопределено време, отправи искане за рестартиране на реактори 6 и 7 от АЕЦ „Кашивазаки – Карива“, съобщава Financial Times. От TEПКO се надяват да подновят работата на АЕЦ възможно най-скоро, за да намалеят разходите за нефт и газ, необходими за топлоелектрическите централи в Япония.

Компанията искаше да подаде това искане още преди повече от два месеца, но отрицателното становище на областния управител на префектурата Ниигата попречи на компанията. В четвъртък бе постигната договореност с местните власти, която включва и поставянето на специална вентилационна система с филтри.

И другите реактори в страната обаче са спрени. Никой не може да поднови работа, докато не получи сертифициране на безопасността въз основа на новите строги стандарти, влезли в сила на 8 юли.

Новото правителство, начело с консервативния и проядрено настроен премиер Шиндзо Абе, обеща да се съобрази с решението на регулатора, който има регламентирана независимост в Япония.

Подкрепи Economic.bg