Таблетите ще изпреварят PC-тата до 2016 г.

В периода от 2012 до 2017 г. продажбите им ще нарастват със средногодишен темп от 28%

Все повече анализатори са единодушни, че таблетите ще изпреварят по продажби стандартните компютри. Въпросът е само кога ще настъпи този момент.

Според анализаторската компания NPD DisplaySearch, таблетите ще вземат превес над PC-тата през 2016 г. Мобилните устройства са на път да нараснат от 347 милиона през 2012 на повече от 809 милиона бройки до 2016 година.

През настоящата година NPD очаква продажбите на таблети да достигнат 121 милиона броя, а на лаптопи - 208 млн. броя. В периода от 2012 до 2017 г. продажбите ще нарастват със средногодишен темп от 28%.

"Предпочитанията на потребителите за мобилни компютърни устройства постепенно се изместват от преносимите компютри и стандартните такива към таблети, особено в развитите пазари", заяви Ричард Шим, старши анализатор в NPD DisplaySearch, в свое изявление днес.

Ключови пазари за таблетите са Северна Америка, Япония и Западна Европа.

Безспорен лидер на пазара с таблети обаче е технологичната компания Apple. При последното си изследване на пазара на мобилните устройства за тримесечие NPD съобщи през май, че iPad на Apple има 62.8% от пазара на таблети, а Samsung е далеч на второ място със 7.5%. От тогава Google съобщи, че ще продава собствен таблет, произведен от Asus, а Microsoft показа таблет, който може да се превърне в лаптоп. Той ще бъде пуснат по-късно тази година.

Според проучване на фирмата Piper Jaffray, в което са взели участие 25 училища, които вече са започнали да въвеждат таблетите в учебния процес, устройството на Apple може да се превърне в сериозно образователно средство.

Коментари: 0