Таксито поскъпва

От бранша обмислят да повишат цените с около 20 стотинки

Прогнозата за поредно поскъпване на горивата от следващата седмица не накара шофьорите да се презапасяват. Заради галопиращите цени, обаче, от таксиметровите компании обмислят да повишат цените си с около 20 стотинки и дневната тарифа да стане почти 80 стотинки на километър, информира Нова телевизия.

Таксиметровите шофьори признават, че работят над 12 часа дневно, за да успеят да наваксат постоянното увеличение на цените. Според някои цената на таксито трябва да бъде поне 1 лев на километър. Сега е около 60 стотинки.

От автобусния бранш изчислиха, че ако горивото надскочи 2.80 лева, ще поскъпнат и билетите за междуградските превози.

Председателят на асоциацията на автобусните превози Ивайло Константинов изчислява, че е достигната точката, когато всеки процент повишение в цената на горивото веднага ще се отрази и на билетите.

„Всички възможни луфтове като печалба и разходи за амортизация вече са обрани и оттук натам това, което ще се случва, е автоматично повишението на цената на горивото ще се отразява в цената на крайното предлагане", обясни Ивайло Константинов.

При цена на горивото 2.90 лева, билетът от София до Варна, който в момента варира между 30 и 35 лева, ще струва с 2 лева повече.

Коментари: 0