Теглене на печалби от йената след резкия й спад миналата седмица

Спот цената на златото се придвижи минимално днес до 1661 долара за тройунция

112 ~ 3 мин. четене

Доларът падна срещу йената днес, но остава близо до 2.5-годишния връх, а инвеститорите предполагат, че тази година ще има повече монетарни стимули от Япония и по-малко от Федералния резерв в САЩ.

Долар/йена се разменя за 87.95 при връх в петък на 88.48, който представлява най-силната стойност за зелените пари срещу йената след юли 2010 г. Въпреки че е напълно нормално доларът да коригира предвид скоростта на покачването през последния месец, неговият възходящ тренд изглежда остава непокътнат и по всичко изглежда, че скоро ще достигне 90 йени, като през следващите 6 месеца може да атакува и 95 йени.

Не само надеждите за икономическата политика на новото японско правителство поставят йената под натиск, а и търговския дефицит и разпродажбите на валута от японските фирми, които придобиват чужди активи в чужбина. Всичко това доведе до рязка промяна в търсенето и предлагането в долар/йена. Двойката в момента прави пауза след покачването с 2.7% през миналата седмица, което е най-големия седмичен растеж през последната година. Повишението се ускори заради стенограмата на ФЕД от заседанието през декември, която показа, че някои представители на американската централна банка обмислят спиране на програмата за покупки на облигации още през тази година. В пълен контраст на това инвеститорите залагат, че новото правителство в Япония, водено от премиера Шинзо Абе, ще предприеме мерки, които ще отслабят йената и ще въведе агресивни монетарни стимули, оказвайки натиск върху Японската централна банка.

Днес йената получи известна подкрепа заради опасенията, че сделката на японския мобилен оператор Софтбанк Корпорейшън, който ще купува 70% от дела на американската Спринт Некстел Корпорейшън, може да се натъкне на някои пречки. Причината е, че в петък от инвестиционния фонд Крест Файненшъл обявиха, че ще помолят Федералната комисия за комуникациите в САЩ да блокира плановете на Спринт да продаде 70% от дела си на Софтбанк за 20 милиарда долара. Това породи покупки на йени в долар/йена, както и в кросовете на йената. Тегленето на печалби от покачването обаче остава по-значимия фактор за спада. Сделката на Софтбанк за покупка на 70% от Спринт за 20 милиарда долара, обявена през октомври, върна вниманието към интереса на японските корпорации за чужди покупки и се приема за подкрепящ долара фактор.

Евро/йена слезе на 114.55 и се отдалечи от 18-месечния връх от миналата сряда на 115.99. Единната валута успя да завърши изминалата седмица със затваряне над 200-седмичната пълзяща средна, която се пада на 114.97. Траен пробив на тази средна може да сигнализира драматичен обрат в тренда.

Евро/долар е 1.3035 след спада през миналата седмица до 3-седмично дъно на 1.2998.

Неубедително покачване на златото след 4-месечното дъно

Златото нарасна днес поради не особено впечатляващите данни за трудовата заетост в САЩ от петък, които подкрепиха очакванията за все пак продължаващи монетарни облекчения от Федералния резерв. Всичко това идва само сесия, след като се появиха шансове за спирането на тази политика, която свали жълтия метал до най-ниски нива през последните 4 месеца. Безработицата зад океана остана на солидните 7.8% през декември, въпреки че американските работодатели са продължили стабилно да наемат хора, което като цяло означава слабо подобрение на пазара на труда.

Златото слезе в петък до 4-месечно дъно от 1625.79 долара за тройунция след стенограмата на ФЕД от последното заседание, която показа, че представителите на банката са все по-угрижени от влиянието на количествените поощрения върху финансовите пазари. Това уплаши инвеститорите, които прогнозираха, че централната банка ще продължи да излива средства на пазарите, което пък беше основната причина за 11-тата поредна година на растеж на златото през 2012 година.

Все пак има надежда за златото, тъй като за разлика от позитивните водещи индикатори растежа на работните места се забавя, а безработицата спря да пада. В резултат на това ФЕД ще трябва да продължи монетарните си стимули, което ще запази привлекателността на метала, тъй като инвеститорите ще се безпокоят от печатането на пари от централната банка, което намалява стойността на банкнотите и подхранва инфлацията.

Спот цената днес се придвижи минимално до 1661 долара за тройунция, след две поредни сесии на спад и приключване на седмицата почти без промяна. Техническите анализатори не са настроени позитивно и според тях още днес може да последва тест на дъното от петък на 1629 долара. Те все още обаче не изключват възможността за пробив на нивата от 1800 долара и дори достигане до 1900 долара за тройунция през първата половина на годината. заради нестабилното възстановяване в САЩ и продължаващите монетарни облекчения на централните банки. През второто полугодие обаче цената може да спадне ако започне стабилно възстановяване на световната икономика и монетарните стимули бъдат прекратени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg