Банките си издействаха още 4 години от регулаторите

Коефициентът на ликвидност на 200-те най-големи банки в света се предвижда да бъде повишен до 125% от активите им през 2019 година

172 ~ 1 мин. четене

Базелският комитет по банков надзор при Банката за международни разплащания прие в неделя решение за отлагане с четири години на датата за встъпване в сила на новите правила за размера и качеството на банковия капитал (2019 година), съобщава Financial Times.

Причината е глобалната финансова криза, възникнала в световната икономика през 2008 година, заради която по-рано Базелският комитет установи нови норми за съотношението на основния капитал на банките и даваните от тях кредити, известни като Базел III.

Коефициентът на ликвидност на 200-те най-големи банки в света се предвижда да бъде повишен до 125% от активите им. Това означава, че през следващите години те ще трябва да намерят около 1 трлн. евро, за да приведат рентабилността си според изискванията.

Много от финансовите институции, особено тези в държавите от еврозоната, разчитат на централните банки за ликвидност. В тази връзка националните регулатори ще имат възможност да преценяват дали зависимите от краткосрочно финансиране банки биха могли да работят нормално под минималните изисквания за ликвидност.

Според анализатори финансовите институции ще се опитат дори преди 2019 г. да отговорят на новите изисквания заради натиска на пазарите и необходимостта да подобрят бизнес моделите.

Подкрепи Economic.bg