Технологиите на новото време

Съветът за нови технологии към Световния икономически форум е създал глобална програма за разработка на иновации

4580 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Предизвикателствата на новото време, свързани с населението, материалите и околната среда, продължават да растат с бързи темпове. За да се справя с тях Съветът за нови технологии към Световния икономически форум е създал глобална програма, в която са включени нови технологии, които ще бъдат в помощ на човечеството и се очаква да влязат в употреба през 2013 г.

Интересно ново предложение за 2013 г. е онлайн електрически превозни средства (ОЕПС). Това е следващото поколение електрически автомобили, които ще се движат посредством безжична технология, монтирана под пода на колата. Те ще имат нужда батерия с едва една пета от капацитета при стандартните електрически коли.

3D принтерите, които вече се използват от някои учени, архитекти и инженери, също са част от глобалната програма на Съвета за нови технологии към Световния икономически форум. Очаква се тази година техните творения да бъдат по-солидни, а "копията", от пластмаса, метал и други материали.

Новите технологии и техники ще превръщат водата, която не е годна за пиене, в такава, която може да се използва в селското стопанство, градовете и дори от хората. Освен това въглеродният двуокис ще бъде превръщан в течни горива или химикали, с ниска цена или модулни системи за преобразуване на слънчева светлина.

Друго очакване от технологиите през настоящата година е свързано със съвременните техники, които ще идентифицират най-важните протеини за хората и ще ги произвеждат, за да бъдат от полза за здравето, осигурявайки мускулно развитие, лечение на диабет или намаляване на наднормено тегло.

Друга иновация, която предлага Съвета за нови технологии е използването на голям брой нови сензори в човешкото тяло като сърдечна честота, насищане на кръвта с кислород и новото на кръвната захар, с медицинска цел.

Това са само част от предизвикателствата, които ни очакват в бъдещето. Човешките възможности нямат граници.


Подкрепи Economic.bg