Тежка нощ на сблъсъци в Египет

Общо 30 са жертвите до момента в цялата страна

Автор: Божидара Иванова

Тежка нощ на улични сблъсъци между противници и поддръжници на отстранения от власт египетски президент Мохамед Морси, премина в Египет. Общо 30 са жертвите до момента в цялата страна, предаде AFP.

Привържениците на Морси организираха няколко шествия в негова подкрепа.

Напрежението ескалира когато, когато множеството се събра пред щабквартирата на Републиканската гвардия, където се смята, че сваленият от власт президент е под арест. Властите в страната стреляха срещу демонстрантите, опитвайки се да овладеят ситуацията.

Насилието в страната избухна след обявяването на лидера на „Мюсюлмански братя“ Мохамед Бадиа, който обяви, че ислямското движение ще остане по улиците докато Морси на бъде възстановен като президент. Това предизвика излизането на стотици ислямски противници на отстранения президент, които откриха стрелба по привържениците на Морси.

Мохамед Морси бе свален от власт с преврат от армията в сряда, след като не се съгласи с нейния ултиматум и призивите на опозиционните светски и либерални партии в Египет, да се оттегли от власт доброволно. В момента той е под домашен арест.

 Вчера назначеният временен президент Адли Мансур разпусна с указ местния парламент.

Коментари: 0