Токът поскъпва с 13% от 1 юли

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев цената скача с повече от очакваните 10%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Поскъпването на тока от 1 юли ще бъде с 13%. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулира (ДКЕВР) Ангел Семерджиев от парламентарната трибуна. Според него причината е "претърпяването на значителни загуби от страна на Националната електрическа компания (НЕК)".

Предварително обявеното поскъпване беше 10%, но според Семерджиев има допълнителна "зелена добавка" от 3%, което прави увеличението 13%. Според шефа на комисията производството на електроенергия от фотоволтаичните централи се е повишило, което налага и по-голямото увеличение.

„За месеците май и юни има интензивно въвеждане в експлоатация от фотоволтаични паркове", поясни Семерджиев. Той обаче не каза колко точно енергия се добива от соларни панели и допълни, че това се уточнява в момента. По думите на Семерджиев България е преизпълнила зададените до 2020 г. 16% енергия от възобновяеми енергийни източници.

Стана ясно, че засега не могат да бъдат намерени резерви поскъпването да бъде по-малко, тъй като върху него влияят множество фактори, като добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година.

Коментари: 0