Топ 10 на най-скъпите фотоапарати в света

Всъщност, скъпите модели са предмети на разкоша и лукса, които притежават уникални характеристики. Някои от тях имат не толкова финансова, колкото историческа ценност

В днешно време, фотоапаратът спокойно може да се причисли към предметите за ежедневно ползване. За съжаление обаче малко фотографи могат да се похвалят със скъпи и наистина професионални фотоапарати. Всъщност, скъпите модели са предмети на разкоша и лукса, които притежават уникални характеристики. Някои от тях имат не толкова финансова, колкото историческа ценност.


И така, кой са най-скъпите фотоапарати на света? Ето няколко от тях, според класацията на hicomm.bg:


 


10. Kodak DCS Pro SLR/cПолупрофесионален фотоапарат, който притежава голяма 14 мегапикселова CMOS матрица. Камерата отдавна се е доказала за почти всякакви фотографии, започвайки от примитивните портретни снимки и завършвайки с фотографията за бизнеса и рекламата. Моделът се оценява на $5500.


 


9. Nikon D3XТази цифрова огледална фотокамера е предназначена за професионално ползване. Фотоапаратът е много изгоден с оглед на своите технически характеристики. Непретенциозен и лесен за работа, с него може да се правят всякакъв тип снимки.


Специалистите са снабдили Nikon DX3 с CMOS матрица с ISO 100 - 1600 и резолюция 24.5 мегапиксела. Корпусът на фотоапарата е направен от магнезиева сплав и поради тази причина теглото му е доста голямо - заедно с картата памет и батерията то е общо 2.3 кг. Цената също е подобаваща - $8300.


 


8. Canon EOS 1D Mark IIПрофесионален цифрово огледален фотоапарат - един от най-добрите в момента. Притежава CMOS матрица с 17.2 мегапиксела, ISO 100 - 1600, експозиция 1/8000 - 30 сек., възможност за увеличение на фокусното разстояние до 1.3 пъти. Моделът се използва с успех от много професионални фотографи, като цената му възлиза на около $9000.


 


7. Mamiya ZDСъвременна професионална цифрова огледална камера с 21.5 мегапикселова матрица, експозиция от 0,00025 - 30 сек., минимално фокусно разстояние от 36 миллиметра, ISO 50 - 400 и диафрагма 2,8 - 4,9. Теглото на апарата е 2 кг, а цената му възлиза на $10 500.


 


6. Leica M9 Titanium 
Leica M9 обикновено ще ви струва $ 7,999.99 само за тялото. Но, тъй като се стремим да покажем най-скъпите фотоапарати, Ви предлагаме далеч по-скъпата версия Titanium M9 от Уолтър Де’Силва. Де’Силва е главен дизайнер на Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini и Bugatti. Leica M9 Titanium е изграден от първокласни материали. Вички видими елементи на корпуса на фотоапарата са изработени от масивна титан, особено лека, но изключително силна и трайна. Затова и цената на апарата е $ 29 000.


 


5. Leica S2Средноформатна цифрова огледална камера от легендарната компания Leica. Нейната главна особеност е големият сензор с размери 45 х 30 мм и резолюция 37.5 мегапиксела. На дисплея присъства сапфирово стъкло. Фотоапаратът струва $40 000.


 


4. Canon Diamond IXUSПрактически най-скъпият фотоапарат, като всъщност той не се отличава от обикновените „сапунерки" -  в него няма уникални технически характеристики. Просто компанията Canon е решила да украси своето „детенце" с цели 380 диаманта. Камъчетата за тази техника са предоставени от притежателят на най-голямата в света колекция от диаманти - Еди Елзас. Фотоапаратът се оценява на 40 000 евро.


 


3. Hasselblad H4D-60Един от най-скъпите професионални фотоапарати. Матрицата му е 50 мегапикселова, притежава голям оптичен зум, минимално фокусно разстояние 29 мм, ISO 50 - 800, обектив 3,1 - 5,6. Теглото на модела е цели 2.3 кг. В момента цената на Hasselblad H4D-60 е $48 300.


 


2. Дагеротип - фотоапарат от 19 векТози модел е извън всякакви списъци. Фотоапратът е произведен през 19 век, като тогава е струвал само 400 франка, а сега цената му е около 500 - 700 хиляди евро. Той е ценен не заради технологиите, разбира се, снимките чрез него се правят не на лента а на метални, шлифовани пластини. 


Фотоапарат е конструиран малко след самото изобретяване на фотографията. Създателите му са Луи-Жак Дагер и неговият колега Алфонс Жиру. Фотографиите са се получавали с използването на различни скъпи химикали, в това число цианид и сребърни съединения. Изобретателите са направили стъпка напред, съкращавайки времето за експозиция до няколко минути. Фотоапаратите са ръчна изработка.


 


1. Leica 107Най-скъпият фотоапарат в света се оказва, че всъщност няма почти никакви особени технически характеристики. И нормално - произведен е преди доста десетилетия - през 1923 година. Апаратът е истинска рядкост, дело на компанията Leicа, моделът е с номер 107. През тази година е пусната серия от този модел - само 20 броя.


През 2011 година, във Виена, фотоапаратът, използващ 35 мм кинолента е намерил своя нов притежател за 1.32 милиона евро, като купувачът е пожелал да остане анонимен. Единствното, което е известно е, че става въпрос за богаташ, колекционер от Азия. Търгът е започнал с начална цена 200 000 евро и е продължил само 20 минути. 


В момента в света има само 12 такива апарата, затова колекционерите дават щури пари за този модел. През 2012 аналогичен фотоапарат на Leica е бил купен за 2.16 милиона евро. Купувачът отново остава неизвестен.

Коментари: 0