Тотю Младенов: Ще има работа за съкратените от ВМЗ-Сопот

От 1 януари 2014 г. падат всички забрани за работа на българи във всички държави от ЕС, сигурен е социалният министър

Снимка: БГНЕС

3617 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Работим с бюрата по труда, синдикатите и бизнеса в региона, за да предоставим алтернативи на работниците от ВМЗ-Сопот, които ще трябва да бъдат освободени. Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По неговите думи в региона на Пловдив, Сопот и Карлово са са заявени около 900 работни места. "Община Сопот е дала заявка за 200 човека, Карлово за 300 човека. Можем да предложим алтернатива на около 900 човека и то в широк спектър от професии", каза министърът. Той отново обясни, че ще бъдат отворени в завода приемни на бюрата по труда.

"Целта е да дадем алтернативите. Борим се да запазим всяко едно работно място, но ако това не може да стане, най-важното е да предложим алтернатива на работницата", каза още Младенов. Министърът не можа да каже какви възнаграждения могат да получават хората на новите работни места, но според него няма да са много по-различни от това, което получават в момента във ВМЗ-Сопот. "Какви пари ще взимат зависи от частния работодател", каза социалният министър.

Тотю Младенов говори и за постоянните опити от страна на Великобритания да не позволи на българските граждани да работят на нейна територия. "От 1 януари 2014 г. падат всички забрани за работа на българи във всички държави от ЕС. Имаме много добро партньорство с Великобритания", каза министърът. "България е пълноправен член на ЕС и по закон няма да има никакви ограничения за работа в Европа", завърши той.

Подкрепи Economic.bg