Товарен влак дерайлира край Мусачево

Няма пострадали, цистерните са били празни, а вероятната причина е кражба по релсовия път

208 ~ 2 мин. четене

Товарен влак се е преобърнал между гарите Яна и Мусачево. Това съобщи инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в „Национална компания Железопътна инфраструктура”. „Имаме дерайлиране на седем вагона, плюс дизелов локомотив. Инцидентът е станал в петък през нощта около 22.46 часа", допълва той пред агенция Фокус.

Влакът е бил товарен, с празни цистерни и е пътувал от Яна до Мусачево. Вероятната причина за инцидента е кражба на скрепителни елементи от железния път в рамките на 170 метра, но престои разследване на случая. Няма пострадали хора при инцидента. 

На мястото на инцидента пристигнаха изпълнителният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и министърът на транспорта Данаил Папазов.

Около 150 - 200 метра от крепежните елементи в междугарието Яна и Мусачево са били откраднати, каза инж. Милчо Ламбрев пред журналисти след пристигането си на мястото на инцидента. Товарният влак е заминал преди три дни за гара „Кремиковци”, с цистерни, пълни с газ. Там е разтоварил, и на връщане, в междугарието Яна и Мусачево, в нощните часове между петък и събота, е дерайлирал. Влакът е бил с 18 вагона композиция, като първите седем са се преобърнали. Инж. Милчо Ламбрев обясни, че поради откраднатите елементи и високата скорост, с която минава влакът, линията се е отделила, както и траверсите, и влакът е дерайлирал. До няколко дни движението ще бъде възстановено.

Хубавото е, че цистерните са били празни, защото при дерайлирането е можело да стане много опасен инцидент. Ако влакът беше пътнически, също можеше да има сериозни последствия, коментира Ламбрев.

"Това е чист терористичен акт, за мен, това е опит за убийство на двамата машинисти", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията пред журналисти на мястото, където снощи товарен влак се преобърна между гарите Яна и Мусачево.

Според министър Папазов, в момента се налага да се извършва спасителна акция. Трасето около линията трябва да се валира. Локомотивът е около 120 тона и минимум два крана ще участват в операцията по вдигане на дерайлиралите машини. След това следва разчистване и отново реновиране. 

По думите на министър Папазов, кражбите от железопътната инфраструктура са ежедневие. „Непрекъснато се крадат разни материали от линиите, което води до много щети. Министерство на транспорта, разбира се, че ще помогне, тъй като НКЖИ е наше предприятие, което е в състава на Министерство на транспорта, и ние всячески ще съдействаме. За мен е абсолютно чисто и ясно. Това е ежедневие. Представете си, ако това беше пътнически влак, и вътре имаше около 150 - 200 човека, какво щеше да се случи. Ами, ако бяха пълни вагоните, и беше последвал взрив - това е газ", допълни още министърът на транспорта, цитиран от Фокус. 

 

Коментари: 0