Toyota се изтегля от Австралия до 2017 г.

Компанията ще закрие над 4 хил. работни места

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Японската автомобилна компания Toyota обяви днес, че до края на 2017 година ще преустанови изцяло производството си в Австралия, където компанията има над 4 хиляди служители, предаде AFP.

Изпълнителният директор на автомобилният производител Акио Тойода заяви, че групата е принудена да вземе това решение, тъй като пазарът е подложен на силна конкуренция, а курсът на австралийският долар е много висок и като цяло автомобилното производство в страната намалява.

Новината идва точно месец след като дъщерното дружество на General Motors обяви, че затваря производствените си мощности в Австралия до 2017 година, където работят 2.9 хил. души. През май американският гигант Ford също обяви, че спира до 2016 г. да прави превозни средства в своите нерентабилни фабрики в Австралия. В резултат на това работата си ще загубят 1.2 хил. души.

Toyota започва производството на автомобили в Австралия в началото на 60-те години и до ден днешен още произвежда своя най-продаван Camry седан, както и други модели в страната.

Подкрепи Economic.bg