Трайчо Трайков е част от Реформаторския блок

Бившият икономически министър в кабинета "Борисов" е участва в Гражданския съвет

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бившият икономически министър в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков наистина е част от Реформаторския блок. Това беше потвърдено днес от зам.-председателя на ДСБ Петър Москов, който гостува в предаването "Събуди се" на Нова ТВ. Той обясни, че на 10 септември ще бъде обявен състава на Гражданския съвет - структурата, в която представителите на Реформаторския блок и представители на гражданското общество съвместно ще изработват политиките на блока. Именно в тази структура участва Трайков.

Москов каза, че Реформаторският блок спира приемането на нови политически формации, а до момента в него са влезли 10 партии. Той отхвърли възможността да бъде постигната коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ, тъй като двете формации са много различни.

"За нас управлението на ГЕРБ има своите успехи в сферата на инфраструктурата, в сферата на договаряне на европейските фондове и със сериозни завои и лъкатушене, поддържане на някаква разумна геополитическа ориентация на България. Във всички останали точки управлението на ГЕРБ за нас е неуспех", поясни Москов.

Той смята още, че ГЕРБ не спазват принципите на демокрацията и свободата. Единственото общо поле за действие може да се постигне в посока тактическо взаимодействие по инициативите, които "Протестната мрежа може да реализира и те са свързани с постигане на оставката на това правителство и бързи предсрочни избори", уточни Москов.

Според него Реформаторският блок трябва да бъде първа политическа сила. "Негово създаване не е просто да се добере до властта. Целта му е да пренапише правилата, по които се движи държавата, за да бъде постигната радикална промяна", смята той.

По думите му тази радикална промяна е свързана с реформи в съдебната система и системата за сигурност, както и със създаването на такава икономическа програма, която да отчита както краткосрочни ефекти върху икономиката, така и стратегическото позициониране на България като член на Европейския съюз и част от глобалния свят. "Освен това трябва да се работи категорично към прозрачност и откритост при финансирането на медиите", посочи още Москов.

Подкрепи Economic.bg