„Тракия“ завършена след 40 г. строителството

9 премиери са работили по различни участъци от магистралата

Автор: Божидара Иванова

Днес откриват последния участък от АМ „Тракия“. След 40 години строителство с големи прекъсвания вече цялата автомагистрала е готова. След откриването на отсечката, която е с дължина 360 км, от София до морето по пътен възел Зимница – Карнобат ще се стига за 3 часа.

Церемонията по официалното откриване на "Тракия" започва в 10.30 ч. На церемонията ще присъстват президента Росен Плевнелиев, регионалният министър Десислава Терзиева, председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и други официални лица.

Идеята за строежа на магистралата започва през 1964 г. по идея на Тодор Живков, а през 1973 г. е направена първата копка. От тогава до днес са работили 9 премиери с прекъсвания и откривания на различни участъци от магистралата. Първият участък е открит през 1985 г. Той свързва градовете София – Пловдив и е 110 км.

АМ „Тракия“ е изградена по най-новите технологии и според изискванията за биоразнообразието. Близо 8 км. оранжеви мрежи с височина 4 метра са издигнати по магистралата, с цел безопасен полет на прелитащите птици над аутобана. Изградени са и мини тунели под настилката за пресичане на дребни животни.

Магистралата е рекордьор по отрязани ленти. Всеки кабинет е рязал ленти за всеки открит участък, което е минимул 10 пъти.

Коментари: 0