Тренчев: Няма ресурс за ръст на минималната заплата

За да се протестира трябва да има мотивация, поясни синдикалният лидер

3572 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Мерките за увеличаване на минималната работна заплата и другите социални обещания са хубаво нещо. Но е лесно да се обещае. Има обаче едно голямо "но" - имаш ли ресурса да го изпълниш. Когато раздаваш обещания трябва да знаеш имаш ли възможност да ги изпълниш. Моето убеждение е, че няма такъв ресурс и това рано или късно се разбира. Това каза във "Факторът Кошлуков" по TV7 лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Според него, за да се протестира трябва да има мотивация. "Затова казах, че "ще дойдат гладните". Когато ти вземат хляба, т.е. като не се плащат заплати, тогава я има мотивацията. В "Напоителни системи" се случи това, подобна е ситуацията и в енергетиката", коментира Константин Тренчев.

По думите му догодина ще трябват още 4-5 млрд. лв., за да се "закърпи положението". "Колапс" вече е много мека дума за състоянието на енергетиката. Дълговете растат, а задълженията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) достигат 4-5 млрд. лв.", твърди синдикалният лидер.

"След писмото за 10% съкращения в държавната администрация започнаха да се правят стачни комитети. Съгласен съм, че държавната администрация е раздута, но когато искаш да промениш нещо трябва да имаш план. Тук обаче няма план. Съкращенията могат и да са повече, но в случая се казва, че трябва да се направят 10% съкращения, за да се спестят механично 10%. Има агенции, които могат и да не съществуват. Такъв пример е Агенцията за българите в чужбина", коментира Тренчев намеренията на правителството за съкращения в държавната администрация.

Подкрепи Economic.bg