Тренировките в Шаолин

Полският фотограф Томаш Гудзовати заснема по впечатляващ начин атмосферата в манастира

368 ~ 1 мин. четене

Манастирът Шаолин е популярен със своите източни бойни изкуства. Известни учители често са в спор какви точно изкуства се изучават там - "Външни" или "вътрешни", поради различното естество на системите.

Разграничението между вътрешни и външни стирове  идва още от далечната 1669. Според някои вътрешните бойни изкуства се асоциират с Даоизма, който е местен за Китай, а външните бойни изкуства с чуждестранния Будизъм. Според други класификацията на външни и вътрешни става популярна едва през републиканския период.

Преди близо 2 години един от най-добре познатите в света полски фотографи Томаш Гудзовати успя да проникне в това мистично място и да заснеме по впечатляващ начин как тренират монасите от Шаолин.

В днешни дни в манастира обитават около 60 монаси, подбрани от цял Китай чрез специални тестове за морал, духовно ниво, издръжливост, владеене на бойни изкуства и други изисквания.

Монасите в Шаолин се делят на три вида според техните умения и наклонности: монаси, занимаващи се предимно с духовно усъвършенстване, медитиране и псалмопения; монаси, посветили се на шаолинските бойни изкуства; и монаси, занимаващи се предимно с поддържане администрацията, стопанството и живота на манастира.

Подкрепи Economic.bg