Великобритания привлича над 2000 български студенти годишно

Сред най-търсените дестинации за чуждестранно обучение се нареждат още Холандия и Дания

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Великобритания привлича над 2000 български студенти годишно за Бакалавърска степен и близо 800 младежи за магистратура. Това заяви Ирина Христова, основател и собственик на най-голямата агенция за изпращане на студенти в чужбина, цитирана от "Дарик".

По думите й сред най-търсените дестинации за чуждестранно обучение са Холандия и Дания, докато Франция и Германия са предпочитани от току що завършилите в България младежи. Христова отбеляза още, че най-търсените специалности остават Бизнес и икономика, но в последно време се наблюдава и интерес към инженерни технически специалности, тъй като те гарантират най-бърза реализация след завършване на висшето образование.

Според собственичката на агенцията западните университети изпреварват българските с това, че през последните десет години те инвестират милиарди в своята учебна база. От друга страна след приемането на България в Европейския съюз (ЕС) възможностите за българските студенти се увеличават, тъй като те могат да получат студентско кредитиране и безплатно образование.

Подкрепи Economic.bg