Чобанов разпореди 20% съкращения в НАП

Оптимизацията цели засилване контролните функции на приходната администрация

3602 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министърът на финансите Петър Чобанов е разпоредил 20% съкращения в Националната агенция по приходите (НАП). Това стана ясно на днешното редовно заседание на Министерски съвет, предаде bTV. Чобанов е поставил задача пред изпълнителния директор на приходната администрация да засили контролните функции с ресурса, който ще бъде спестен с оптимизацията.

Финансовият министър обясни още, че през януари приходите от данъците на НАП са по-големи от същия месец миналата година, а дефицитът е по-нисък, но не посочи конкретни числа. Според него при нормални обстоятелства актуализация на бюджета не се очаква.

Петър Чобанов обяви, че общото неизпълнение на приходите е под 200 млн. лева и в това число няма грешка. "На неизпълнението на данъчните приходи се отразяват няколко неща. Първо, през 2013 година възстановените средства по отменени неправилно наложени актове от данъчната администрация са в размер на 150 млн. лева, това са актове издадени през предходните години. Следващият фактор, който влияе на неизпълнението на данъчните приходи, са 90 млн. лева лихви за невнесени данъци в срок, които до 2012 година се отчитат като данъчни приходи, но през 2013 година се отчитат като неданъчни приходи", обясни той.

Подкрепи Economic.bg