Тройката подхвана Гърция

Предстои решителен доклад за сраната, след който ще стане ясно има ли място Гърция в еврозоната

Експерти на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, по-известни като „тройката” са вече в Гърция и започват проверка на направените структурни промени в министерства и други обществени и държавни структури.

Промените са част от плана за икономии, който Атина трябва да спазва, като част от договорка за спасителна помощ.  На 5 септември в Гърция трябва да пристигнат и ръководителите на тройката.

Ако проверката от експертите покаже, че правителството в Атина изпълнява по план набелязаните мерки, представителите на тройката ще подпишат доклад, който да осигури отпускането на следващия транш финансова помощ за Гърция, който е за 31.5 млрд. евро. Без нея страната ще трябва да изпадне във фалит и да напусне еврозоната.

Местния вестник "Етнос" пише, че за Гърция е дошъл решителен момент.  "Решителният нов доклад на тройката ще бъде готов до двайсетина дни", пише изданието. По негова информация това ще е най-критичният доклад, откакто Гърция се е присъединила към механизма за подкрепа.

Надеждите на правителството Атина са, че кредитори ще признаят  усилията за бюджетни съкращения и мерките за икономии, които са около 6-7% от БВП на страната.

Коментари: 0