Тролват Ангела Меркел във Facebook за "сговор" с Путин

Сравняват германския канцлер с фашисткия външен министър Рибентроп след срещата й с руския президент в Рио

"Danke, Frau Ribbentrop"

Тролват Ангела Меркел във Facebook за
328 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Потребителите на социалната мрежа Facebook (FB) от два дена „атакуват” страницата на германския канцлер Ангела Меркел с коментарите, в които я сравняват с министъра на външните работи на третия райх Йоахим фон Рибентроп.

Както пояснява BBC News, коментариите идват веднага след срещата на Меркел с руския президент Владимир Путин относно ситуацията в Украйна – двамата гледаха закриването на Световното на стадиона „Маракана” в Рио де Жанейро.

Вчера се появи снимката на Меркел с благодарност за над 600 хил. подписали се на страницата й. Часове след това се появиха над 20 хил. коментара от три думи: Danke, Frau Ribbentrop ("Благодаря, госпожо Рибентроп"). Oт страницата EuromaydanPR отчетоха тази сутрин, че коментарите вече са над 26 хил. Още поне 3 400 споделиха съобщението, като от FB акцията се прехвърли и в за микроблогинг Twitter, където се популяризира хаштагът #DankeFrauRibbentrop.

Владимир Путин и Ангела Меркел са се разбрали за „директни преговори” между властите в Киев и сепаратистите от Донецк и Луганск. Днес обаче от администрацията на Меркел опровергаха, като я цитираха, че не я „разбрали правилно” – ставало дума за консултации на контактните групи с участие на ЕС.

Украинските потребители на социалните мрежи обаче влязоха в спор, дали подобната акция не влияе на имиджа на страната им в интернет пространството по света. Йоахим фон Рибентроп е бил шеф на МВнР през 1938 – 1945 и съветник на фашисткия диктатор Адолф Хитлер по външна политика.

Останал е в историята обаче, след като на 23 август 1939 г. заедно с народния комисар (министър) на външните работи на Съветския съюз Вячеслав Молотов е подписал в Москва тайния допълнителен протокол към договора за ненападение между СССР и Третия райх, по известен като Пакта „Молотов – Рибентроп”. Той е предвиждал подялбата на Полша, като през септември 1939 г. съветските войски са влезли в тази страна от Изток, докато германските – от Запад.Подкрепи Economic.bg