Трудовият пазар в Холандия остава затворен до 2014 г.

Българи и румънци ще могат да работят в страната едва след края на следващата година

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Трудовият пазар в Холандия ще остане затворен за българи и румънци до 2014 г. Това е една от точките от коалиционното споразумение между холандските либерали и лейбъристи, съобщава сайтът DutchNews.nl. Освен това двете партии са се договорили да увеличат от 5 на 7 години периода на пребиваване в страната, след който имигрантите могат да получат гражданство и право да гласуват в местните избори.

Друга точка предвижда също изключване на имигрантите от социалното подпомагане през първите седем години от престоя им в страната.

Коалиционните партньори са се договорили и за орязване на държавните разходи с 16 млрд. евро през следващите четири години, за да се справят с бюджетния дефицит до 2017 г., отбелязва Reuters.

Опасения от наплив на източноевропейци, след като паднат ограниченията през 2014 изрази наскоро и Великобритания. Затова страната иска преходните разпоредби да продължат да действат още 5 години. Това  коментира пред британския вестник "Сънди телеграф" Андрю Грийн, директор на службата за наблюдение на имиграцията в Обединеното Кралство. Според него Великобритания е приела най-много източноевропейски имигранти от всички останали страни - членки на ЕС, и трябва да получи специално разрешение за удължаване на ограниченията.

Максималният срок, заложен в Договора за присъединяване към ЕС, за прилагане на ограничителните режими за българи и румънци е до края на 2013 г.

Коментари: 0