Трябва да ускорим темпото на взимане на решения

Толкова сме развити, че не трябва да се подчертава количествения растеж, а трябва да се съсредоточим върху качествен растеж, това каза германският канцлер Ангела Меркел в интервю за Spiegel

68 ~ 4 мин. четене

- Не са ли западните демокрации твърде мудни, за да се справят с радикалните глобални промени?

- Скоростта е важна, но не е всичко. Върховенството на демокрацията остава, отчасти защото изградените механизми я прави по-малко податливи на провал в дългосрочен план. Но е вярно, че трябва да се ускори темпото на взимане на решения в условията на глобална финансова криза.

- Колко е далеч Европа от гледна точка на конкуренцията в световен мащаб?

- Ние сме сред най-развитите региони на света. Толкова сме развити, че не трябва да се подчертава количествения растеж, а трябва да се съсредоточим върху качествен растеж. В същото време Европа не е постоянно на върха, когато става въпрос за проучвания и развитие, тъй като някои страни не са инвестирали достатъчно в тази област. В някои райони на Европа има прекалено много регулации и твърде много бюрокрация. Тези, които съставляват само 7% от населението на света и генерират 20-25% от глобалното икономическо производство, като в същото време осигуряват малко под половината от социалните помощи в света, трябва да обяснят как тази тенденция може да се обърне в дългосрочен план.

- И как това ще се случи в условия на застаряващо население?

- Може да се справим със застаряващото население. Човек, който е на 70 години днес прилича на 60-годишните преди 25 години. Застаряването само по себе си не е причина едно общество да спре да бъде иновативно. За щастие отношението към остаряването се променя. Активността и ученето през целия живот стават все по-важни. Много от старите хора имат много опит и могат да дадат своя принос. Това не беше отчетено в достатъчна степен, когато програмите за ранно пенсиониране влязоха в сила в Германия. Тъй като искаме да поддържаме нашия стандарт на живот, ние решихме да удължим възрастта за пенсиониране до 67 години, така че хората да могат да работят по-дълго, отколкото в миналото. Мнозина могат и искат да работят.

- Като канцлер чувствате ли се отговорна за страни като Испания и Португалия?

- Всички сме свързани един с друг, защото за нас в Германия, много зависи това, което се случва в Португалия, Гърция, Испания и други страни. Ние всички сме в една лодка. Нито една европейска страна не може да бъде силна в дългосрочен план, ако другите не се справят добре.

- Обръщате ли прекалено много внимание на интересите на Германия и твърде малко за европейските съседи?

- Като канцлер на Германия аз винаги искам най-доброто за Германия и за Европа, защото съм дълбоко убедена, че просперитета на Европа през следващите 20 години, зависи от това какъв курс определяме днес. Ако не видим своите силни и слаби страни в глобален контекст, ако забравим или игнорираме колко трудно беше на страните в Азия или Южна Америка да станат конкурентоспособни, Европа ще изостане в световен мащаб.

- Колко дълго Брюксел може да налага строги ограничения върху страни като Испания и Гърция, една политика, която по-голямата част от тези страни не поддържа?

- Демократично избраните правителства са наши партньори във всички тези страни. Моите гръцки, испански и португалски колеги са демократично избрани, за да следват смелия и труден курс на реформи. В политиката ние много пъти сме принудени да взимаме решения, които не са популярни в началото.

- Какво Ви прави толкова уверена, че страните в Южна Европа ще продължат да следват курса на финансовата дисциплина в дългосрочен план?

- Много хора в тези страни знаят, че годините на разточителство доведоха до тези проблеми, и че това трябва да се промени. Много често основателно се повдига въпроса за справедливостта, както и дали обикновените хора не плащат твърде много, а по-заможните изглежда, че се измъкват лесно. В много страни например трудовото законодателство за младите хора е много гъвкаво, което означава, че когато една компания се натъкне на трудности, първо освобождава младите. Има и ожесточени дебати за справедливостта, когато става въпрос за по-възрастните работници.

- Младежката безработица в Южна Европа е над 50% в някои случаи. Политиките на бюджетни ограничения имат катастрофални последици.

- Бюджетната консолидация и реформите бяха договорени с правителствата на тези страни, за да се компенсира солидарност, че тези страни взимат от Европа, следователно от нас. Младежката безработица вече беше висока в някои от тези страни и преди кризата. Германското правителство възнамерява да даде своя принос за облекчаване на ситуацията. Планираме спасителна програма за страните в Южна Европа, финансирана чрез държавната банка за развитие KfW Bank.

- Мислите ли, че Европейската комисия трябва да се превърне в нещо като европейско правителство?

- В някои области, като например селскостопанската политика, националните правителства вече едва ли могат да взимат самостоятелни решения. В този смисъл не виждам нужда да се прехвърлят повече права на Комисията. Вместо това френският президент Франсоа Оланд и аз искаме да видим по-добра координация при политиките, които са от решаващо значение за укрепването на конкурентоспособността ни. Става въпрос например за пазара на труда и пенсионната политика, както за фискалната и социалната политика. Икономическата координация в Европа е твърде слаба и трябва да се засили. Това не означава да се дадат повече правомощия на Брюксел.

Подкрепи Economic.bg