Трябват още пари за референдума

За да бъде валидно допитването в него трябва да участват поне 4 345 450 души

Ще имаме нужда от още средства за разяснителната кампания за референдума. Това каза в интервю за БТА Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК. Засега тя не уточни точно колко пари ще са необходими за кампанията.

"Това ще бъде първият национален референдум, иницииран от граждани. Организирането, произвеждането и отчитане на резултатите от гласуването е сериозно предизвикателство пред ЦИК", обясни още Негенцова. Според нея има интерес от страна на българите в чужбина към участие в референдума. Тя уточни, че в него ще се гласува в дипломатическите и консулските представителства на Република България. "За да може да се открият секции в чужбина, до 1 януари 2013 българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас в тези представителства, трябва да подадат писмени заявления по образец - приложение 13, заявяващи желанието си за това", каза Негенцова.

Тя обясни още, че за да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 г., трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да".

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

За провеждането на допитването правителството е отделило 13 805 000 лв.

Коментари: 0