Търговците виновни за високите цени

Това смятат над 40% от българите, сочи национално проучване. Двойно повече одобряват намесата на държавата за регулиране на пазара на яйца, козунаци и агнешко

6436 ~ 2 мин. четене

Отговорността за високите цени на яйцата, козунаците и агнешкото са на търговците. Това смятат 43% от пълнолетните жители на големите градове, сочат данните от проучване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания „Сова Харис”.

Експресното телефонно проучване е проведено сред 800 пълнолетни жители на големите градове в страната, съобщи „Фокус”.

Други близо 28% са на мнение, че отговорност за това носи държавата, около една пета обвиняват доставчиците, а 17% посочват като отговорни за създадения проблем производителите. 

Изследването е фокусирано върху мнението на хората по отношение на необходимостта от държавна намеса за регулиране на пазара, евентуалната спекула с цените, адекватността на действията на министерството на земеделието и храните.

Изключително висок дял (80%) от пълнолетните жители на големите градове в страната одобряват намесата на министъра на земеделието и храните за намаляване на завишените цени на яйцата в периода преди Великденските празници, гласи още изследването.

Близо 87% от жените и приблизително 70% от мъжете - жители на големите градове – одобряват намесата на Мирослав Найденов. 

83% от пълнолетните български граждани, живеещи в големите градове, подкрепят държавните мерки за засилване на контрола върху продажбите на агнешко месо, яйца и козунаци около Великден. Хората смятат, че държавата трябва да следи за спекула при цените на храните.

Значителна част от пенсионерите (87%) също одобряват тези държавни мерки.

Същевременно пълнолетните жители на големите градове в страната са раздвоени в преценката си по отношение на контрола, който държавата упражнява върху качеството на агнешкото месо, козунаците и яйцата в навечерието на Великденските празници. Около 39% от живеещите в големите градове български граждани над 18-годишна възраст изразяват мнението, че държавата контролира качеството на тези продукти. Така смятат около 64% от хората със собствен бизнес, приблизително 49% от хората на възраст между 31 и 40 години, както и близо 65% от споделящите мнението, че държавата защитава правата на потребителите. 

 Подкрепи Economic.bg