Туристите от Гърция са се увеличили двойно

Браншът очаква нормален зимен сезон с един слаб ръст в рамките на около 2%, заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

3596 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Г-н Драганов какви са прогнозите за зимен сезон 2013-2014 година?

Общо взето очакваме зимния сезон да протече нормално с един слаб ръст в рамките на около 2%. Миналата година имахме много силен сезон с две световни купи и европейска купа, което беше напредък за България. Тази година има европейска купа, която ще бъде в края на януари. Очакваме и зимните олимпийски игри. Обикновено в този период имаме увеличение на пътуванията към различни дестинации. Нашата страна специално очаква туристи от Русия. От тази гледна точка очакваме ръст около 2%, независимо, че Коледа и Нова година минаха с много силно увеличение в зимните курорти на гръцки туристи.

- С колко процента са се увеличили туристите от Гърция спрямо миналата година?

Туристите от Гърция са близо два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. В абсолютни числа са някъде от порядъка на около 15 хиляди посещения през тази година при 12 хил. посещения миналата година.

- В какво състояние са пистите в момента, тъй като няма сняг?

Ние сме в уникален период в момента. Нямаме натрупан сняг в планините и не се очаква скоро снеговалеж. Не е благоприятна липсата на сняг, но тя не влияе пряко върху пристиганията на туристите сега. Това би повлияло на връщането на тези туристи за следващия или по-следващия зимен сезон. Ако сега те останат с неприятни спомени, те няма да повторят пътуването си до България, независимо дали другата година зимните условия ще бъдат по-добри. Предишни години е имало периоди, в които снегът пада след 15 януари. Но тогава не са се упражнявали зимните спортове ски и сноуборд, тъй като не разполагахме с достатъчно уреди за изкуствен сняг. 

- Липсата на сняг ще повлияе ли на скитуризма и какви ще бъдат последиците?

Не е благоприятна липсата на сняг, въпреки, че тази година изцяло всички машини работят на пълен капацитет. Използва се и малкото паднал сняг, който бе натрупан встрани, като се връща върху пистите. Независимо, че снега е твърд, пистите позволяват карането на ски. Това обаче изисква повече умения от скиорите. Като цяло липсата се отразява негативно по отношение на начинаещи скиори и тези, които са дошли на ски училища, особено малки деца.

- Кои са най-редовните посетители на българските зимните курорти?

Най-редовни са българските посетители като брой, следвани от туристи от съседните страни - Гърция, Македония, Турция. През последните години се наблюдава увеличение на посетителите от Турция. От туристите, които пристигат с чартърни полети, увеличение се наблюдава при туристите от Великобритания и Русия.

- Къде предпочитат да почиват българите у нас?

От 36 зимни ски курорта или места, на които могат да се упражняват ски или сноуборд, най-популярни са четири. На първо място е Банско, следвано от Пампорово, Боровец и Витоша.

Коментари: 0