Търсенето на злато намалява

През първото тримесечие на годината интересът към благородния метал е намалял със 7.1%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Търсенето на злато през второто тримесечие на годината се е свило със 7.1% на годишна база, съобщи Bloombreg, като се позовава на данни от Световния съвет по златото (WGC). Като причина се изтъква слабият инвестиционен интерес към благородния метал, заедно с по-слабото търсене на бижута в световен мащаб.

В глобален мащаб търсенето е паднало до 990 тона, докато година по-рано е било 1 065.8 тона. От данните на Съвета става ясно, че търсенето на метала с цел инвестиция    е намаляло с 23% за година, а при използването му за изработка на бижута спадът е с 15%. Прогнозата за второто тримесечие е търсенето от бижутерийната индустрия да нарасне в Азия заради сезонът на сватбите, фестивалите и очакваното засилване на икономическия ръст.

"Златото продължава да бъде прекалено скъпо за индийските потребители, заради скъпата рупия", коментира управляващият директор на отдела за инвеститорски проучвания към Съвета по златото Маркъс Груб. "Продължаващите икономически проблеми по целия свят започнаха да разпалват очакванията за осъществяването на някои политики за количествени улеснения. Със сезонната по-голямо търсене в Индия и Китай, второто полугодие на ще бъде по-силно от първото", добавя той.

От Съвета обявиха, че добивът на златните мини е нараснал с 0.4% до 706.4 тона в края на второто тримесечие.

На днешната борсова сесия златото поевтиня с 0.2% и към 18 ч. се търгуваше за 1 616 долара за тройунция. През второто тримесечие средната цена на метала достигна 1 612 долара за тройунция, което е с 6.8% повече от същия период на 2011 г., но с 4.7% по-малко от първото тримесечие.

Коментари: 0