Търсим сътрудничество със Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров заминава на работно посещение в страните

3698 ~ 2 мин. четене

Страната ни ще търси допълнително развитие и задълбочаване на търговско-икономическите отношения на България с богатите арабски държави от Персийския залив, съобщават от МИЕ. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров ще посети Държавата Катар, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в периода 24-28 ноември 2013 г.

В първите два дни от визитата Красин Димитров ще проведе разговор с министъра на икономиката и търговията на Държавата Катар шейх Джасим бин Хамад Ал-Тани. Предвидени са срещи в Министерството на индустрията и енергетиката и Министерството на отбраната на Катар с цел обсъждане на възможностите за развитие на двустранното търговско и инвестиционно сътрудничество и предприемане на конкретни инициативи в тази сфера.

Ще бъдат дискутирани и възможностите за създаването на катарско-български инвестиционен Фонд за развитие на малките и средните предприятия в България. Предстои да бъдат уточнени организацията и дневният ред, по който ще се проведе втората сесия на българо-катарската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и търговско сътрудничество, която е планирана в началото на 2014 г.

В рамките на визитата в Катар, се предвижда още провеждането на поредица от срещи с ръководствата на Катарската търговско-промишлена палата и водещи катарски корпорации, като бъдат обсъдени възможностите за привличане на инвестиции към България.

На 26 ноември 2013 г. заместник-министър Димитров ще вземе участие в срещата на Управителния съвет на Международния енергиен форум (InternationalEnergy Forum) в Риад, Саудитска Арабия. На форума ще бъдат обсъдени конкретни въпроси и инициативи, свързани със задълбочаването на диалога между страните-производителки, потребителки и транзитни страни на петрол и природен газ, както и ще бъдат търсени възможности за развитието на енергийния сектор в световен мащаб.

В рамките на визитата в Риад, на 26 ноември 2013 г. Красин Димитров ще проведе и среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Кралство Саудитска Арабия, Уалид Абдукхалед, по време, на която ще се обсъдят възможностите за интензифициране на търговското и инвестиционно сътрудничество между България и Кралство Саудитска Арабия.

В последните два дни от работното посещение на заместник-министъра, с ресор външноикономическа политика, ще посети Дубай и Абу Даби, където са организирани разговори с ръководството на Дубайската търговска палата и водещи емирски бизнесмени, както и срещи на високо ниво в Министерството на икономиката и Министерството на външната търговия на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Обект на обсъждане ще бъдат конкретни инициативи занасърчаване на двустранното търговско—икономическо сътрудничество, както и възможностите за привличане на емирски инвестиции в България.

Подкрепи Economic.bg