Twitter отказа да сътрудничи на Ердоган

Министърът на транспорта и съобщенията в Турция, Бинали Йълдъръм, критикува решението, отбелязвайки, че компаниите, опериращи в страната, следва да си сътрудничат със съдебните и правоохранителните органи

88 ~ 1 мин. четене

Представители на микроблога Twitter отхвърлиха предложение за сътрудничество с турските власти, заяви министърът на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм.

Той поясни, че турските власти са предложили сътрудничество на редица социални мрежи във връзка с протестите в парка „Гези" в Истанбул. По думите му в тях се създават голям брой фалшиви профили, чиято цел е да се покаже подкрепа за протестиращите.

Министърът твърди, че редица социални мрежи, включително и Facebook, са се споразумели да работят заедно с властите, но Twitter е отказала. Йълдъръм критикува решението, отбелязвайки, че компаниите, опериращи в страната, следва да си сътрудничат със съдебните и правоохранителните органи.

От турското правителство също са съобщили, че ще бъдат предприети мерки за "намаляване на негативното влияние на социалните мрежи върху местното население". Министърът е казал, че тези мерки ще попречат на социалните мрежи да се превърнат в източници на престъпна дейност. Въпреки това, той подчерта, че държавата няма да въведе никакви ограничения. Според него, "това е в противоречие с естеството на социалните мрежи".

Освен това, по време на скорошните протести, турското правителство многократно критикува социалните мрежи. Тогава министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган назова Twitter, като източник на дезинформация и "размирник". В началото на юни, властите арестуваха няколко десетки блогъри. Местни хакери от своя страна пък, предлагаха на интернет-потребителите да прехвърлят вината върху тях в случай на възникнали проблеми.

По-рано стана ясно, че турското правителство ще предприеме стъпки за "намаляване на негативното влияние на социалните мрежи върху семейството".

Подкрепи Economic.bg