Twitter пуска акции на борсата

Компанията планира „плавна и постепенна” борсова атака

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Социалната мрежа Twitter ще пусне свои акции на фондовата борса, съобщи New York Post. Идеята е на изпълнителният директор на компанията Дик Костоло и неотдавна назначеният финансов директор Майк Гупта, които планират „плавна и постепенна” борсова атака, с цел избягване на традиционния ажиотаж.

"Ажиотаж" е банков и борсов термин, означаващ спекулативна треска на фондовите пазари вследствие криза или подем. Такъв обикновено съпътства пускането на акции на всяка една компания, листвана за пръв път на борсата. Ажиотажът е с непредвидими последствия - може да изстреля цените на новоемитираните акции в небето, но може и да съсипе дадена компания. 

Преди време негативен ажиотаж понижи цената на акциите на Facebook 2.5 пъти след пускането им на борсата. Около 20 месеца бяха необходими на най-голямата социална мрежа, за да се възстанови от причинените загуби и акциите да си възвърнат и да надхвърлят първоначалната си стойност.

Twitter целят да избегнат подобна ситуация и поради тази причина акциите им ще бъдат пускани поетапно. Предвижда се първият пакет да се пусне на по-ниска цена и при интерес от страна на инвеститорите цената ще нараства постепенно.

По този начин компанията възнамерява да избегне ситуацията, в която попадна социалната мрежа Facebook, чиито акции бяха определени като „силно надценени”.

Подкрепи Economic.bg