Съгласуваност в Германия за спасяването на Гърция

Признанието на Шойбле, че може да има нужда от по-голяма помощ, е в съответствие с политиката на страната

212 ~ 2 мин. четене

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле може и да събуди горещата тема, посочвайки, че Гърция ще се нуждае от трета спасителна програма през следващата година. Темата обаче е гореща само сред политиците от опозицията в Германия. Другите знаят, че думите на Шойбле се различават само несъществено от предишни политически изявления и са напълно съвместими с тях. Те обаче не са незначителни, пише Financial Times в свой анализ на ситуацията в предизборна Германия и Гърция.

Откакто Бундестагът гласува втори тур на помощ за Атина, Берлин обяви, че третият е напълно реалистичен вариант, макар че не го каза прекалено силно. Като се има предвид политическото решение, взето миналата година Гърция да остане в Еврозоната, по-конкретният ангажимент бе логично усъвършенстване на съществуващата политика, която щеше да дойде рано или късно.

Втората също толкова важна част от изявлението Шойбле е да се подчертае още веднъж, че Германия е против отписването на дълга на Гърция към официалните кредитори. Това също е напълно в съответствие със съществуващата политика.

И двете теми са съществени и за опозиционната Социалдемократическа партия, която ще трябва да се съобразява след следващите избори през септември. Партията не иска да "ритне столчето" на Гърция, нито да приеме загубите по заемите. Затова Пеер Щайнбрюк, лидер на партията и кандидат за бъдещ канцлер, може да използва много малко от думите на Шойбле в своя полза, за да изпъкне пред Меркел.

Всъщност Шойбле може би просто е изчислил, че правителството има по-малко да губи от трета финансова помощ за Гърция, отколкото от едно потенциално обвинение, че кабинетът не се съобразява с германския народ и с неговите интереси. Отвъд вътрешните изборни тактики, подобни сблъсъци илюстрират добре и дипломатическата игра на Берлин спрямо тежестта между Атина и Международния валутен фонд (МВФ).

За първи път от четири години насам, Атина може да отчете положителни неща при някои от най-проблемните икономически данни. Страната може да се похвали с добър бюджетен излишък през тази година и положителна текущата сметка. Докато гръцките финанси са далеч от стабилни, волята на Германия и Шойбле обаче е добре дошла.

Решението на Германия да не изоставя своята южна съседка ще продължи да е твърдо поне до изборите през следващия месец, каквото и да се случва. Няма съмнение, че ще има по-високи изисквания от Атина и, че отново ще стане горещо в страната, когато Гърция има нужда от пари. Това обаче е в съответствие с досегашната практика - съгласуваност, която постепенно убива заплахата от разпад на еврото.

Подкрепи Economic.bg