Украинската Wikipedia също протестира срещу властта

Сайтът на интернет енциклопедията ще спира да работи за половин час всеки ден заради цензурата в мрежата

#Eвромайдан онлайн

196 ~ 1 мин. четене
Украинската версия на онлайн енциклопедията Wikipedia ("Уикипедия") ще подкрепи #Eвромайдан и регулярно ще "стачкува" в знак на протест срещу новото законодателство, което предвижда санкции за "екстремизъм в мрежата", пише авторитетният бизнес-всекидневник "Коммерсантъ Украйна".

Wikipedia.ua взе решение периодично да излиза офлайн, като за целта сайтът ще бъде изключван за юзърите от цял свят за половин час всекидневно – от 16 ч. киевско време (Украйна е в един часови пояс с България).

 „В случай, че законът започне да действа, има вероятност ползвателите на Уикипедия да избягват да редактират и да създават статии, опасявайки се за наказателна отговорност за клевета или да възпроизвеждат само официалната информация, която съответства на изискванията за сигурност”, смятат в Wikipedia, цитирани от британската радио-телевизия BBC (Би Би Си). 

Aгенция Икономика припомня, че Законът за екстремизма в интернет, както и редица други подобни, са приети от украинския парламент (Върховната Рада) още миналата седмица, с което „взриви” общественото недоволство сред симпатизантите на опозицията, излезли отново на улиците.

Според новия закон, призивите към въоръжената смяна на конституционния строй в Украйна, разпространявани в мрежата, ще се третират като „углавни престъпления”.

С критика на тези стъпки от страна на властите в Киев излязоха представители на Европейския съюз (ЕС) и САЩ, както и редица международни неправителствен и организации (НПО).

Подкрепи Economic.bg