„Умна“ тенис ракета записва данни за движението и силата на ударите

Информацията се събира с помощта на сензори и чипове в дръжката й

Автор: Божидара Иванова

Френската компания за тенис екипировка Babolat създаде "умна" ракета с електроника в дръжката, която показва степента на въртене, броя на ударите и силата на всеки удар, пише изданието The Telegraph. Изпълнителният директор на компанията Ерик Бабола обяви, че това е първата "свързана ракета" в спорта след десетилетие на разработка. Ракетата е създадена както за професионалисти, така и за любители на спорта. Топ състезатели като Рафаел Надал, Джо-Вилфред Цонга и шампиона на Australian Open Ли На, са тествали ракетата.

Умната ракета ще записва информация за силата на ъгъла на ударите, броят им, степента на въртене, общото време на игра, издръжливостта, техниката, постоянството, енергията и периодите на активизиране на играчите. Данните се събират с помощта на сензори и чипове в дръжката й. Тя е одобрена от Международната федерация по тенис и Бабола очаква професионалните играчи да започнат да я използват на турнири от средата на тази година.

Събраните данни ще бъдат предавани чрез bluetooth към смартфони или таблети, за да могат по-късно играчите и треньорите да анализират и споделят информация с други анализатори и онлайн общности.

Все по-интензивно технологиите навлизат във всички сфери на спорта. По думите на Бабола новата тенис ракета е разработена за десет години, като в създаването й са участвали повече от 50 тенисисти, учени и изследователи. На този етап неговата компания е единствената, която произвежда тенис ракета с интегрирана електроника, но според него в близко бъдеще всички ракети ще бъдат "умни".

Коментари: 0