Увеличават капитала на Общинска банка

Това ще стане чрез апортиране на имот, който е оценен 5.9 млн. лв.

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Столичният общински съвет гласува увеличение на капитала на Общинска банка. Това стана на извънредно заседание, след като на две поредни сесии той не успяха да вземат решение. То беше взето с 43 гласа „за” и двама въздържали се. От групата на БСП не подкрепиха решението.

Увеличението на капитала на банката ще стане чрез апортиране на имот, който е оценен 5.9 млн. лв. Целта е да се увеличи капиталовата адекватност на банката, която в момента е малко над 13%.

"Капиталът на финансовата институция ще бъде увеличен от 67 на 75%", каза председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Орлин Алексиев, който е и вносител напредложението. Той допълни, че е доволен от решението и смята, че това е правилният подход. "Това беше необходимо и за банката, и за Столична община като мажоритарен акционер, и за софиянци”, каза още Алексиев.

По думите му банката е била декапитализирана с 11.4 млн. лв. вследствие загуби от миналата година и доста от показателите й са били влошени. "Тази година банката вече върви много добре вследствие новия мениджмънт, има намалени разходи”, каза Алексиев и добави, че банката е с над 3 млн. лв. печалба за деветмесечието на тази година.

„През 2011 г. успяхме да си върнем контрола върху банката, но се оказва, че поддържането на този контрол също е много труден. Необходимостта от увеличението на капитала е безспорна и е в интерес да удържим банката като общинска, общината да има право да взема решенията”, каза от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От ГЕРБ бързат да вдигнат капитала на банката, като целта е миноритарните акционери - група компании около Христо Ковачки, да не може да си върнат контрола върху управлението й независимо от решението от трите съдебни дела, които той в момента води.

С днешното решение за увеличение на капитала трябва да бъде насрочено общо събрание, което може да стане към края на годината.

Подкрепи Economic.bg