Увеличават минималната пенсията с 5 лв

Изплащането ще започне по график от 8 април и ще приключи на 20 април

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

От 1 април се увеличава размерът на всички пенсии, свързани с трудова дейност. Това обяви председателят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков на пресконференция в сградата на институцията.

След осъвременяването на пенсиите над 70% от пенсионерите ще получават над 200 лв. месечно. В същото време минималната пенсия ще стане 150 лв, като в момента е 145 лв. При последното осъвременяване от 1 юни 2012 г. минималната пенсия за осигурителен стаж бе увеличена от 136 лв на 145 лв. Максималният размер на нараства от 700 на 770 лв.

Осъвременяване ще има и при наследствените пенсии и вдовишките добавки. То се извършва върху размера на пенсията на наследодателя и с коефициент спрямо годината на отпуските, ако е бил пенсионер приживе. След определянето на новия размер на пенсията на наследодателя, пенсията на наследниците се определя спрямо техния брой. При първи наследник се получава 50 на сто, при двама наследници - по 1/2 от 75 на сто, три трима и повече наследници - съответната част от 100 на сто.

При вдовишката добавка ще се получава 26.5% от личната пенсия на наследодателя. Когато наследодателят не е бил пенсионер, пенсията на която би имал право, се осъвременява със съответния коефициент за годината на отпускане на наследствената пенсия или вдовишката добавка. Размерът на социалната пенсия за старост пък става 110 лв.

Подготовката за изплащането на новите размери на пенсиите от 1 април е финализирана. Изплащането ще започне по график от 8 април и ще приключи на 20 април.

Подкрепи Economic.bg