Увеличават състава на ДКЕВР

Депутатите приеха на първо четене в икономическа комисия членовете на енергийния регулатор да бъдат увеличени до 11 души

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде увеличен от сегашните 7 души на 11 души. Това е било прието на първо четене в Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм към парламента, предаде репортер на Economymagazine.bg. В сегашния състав на Комисията единствено бившият й председател Ангел Семерджиев разбираше от енергетика.

Комисията беше променена на 7-членна през 2010 г., като тогава от ГЕРБ изтъкнаха кризата като причина за орязването на броя с 6 души.

Депутатите приеха на първо четене и промяната свързана с избора на членовете на ДКЕВР. От управляващата партия искат всички 11 души, сред които и председателят, да се избират от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите, или 160 народни представители. Това обаче беше прието със забележката, че може и да не се приеме на втори четене, ако юристите открият, че противоречи на Конституцията.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който също присъства на заседанието обясни, че 50% от членовете ще са от гражданската квота.

Според информацията на Economymagazine.bg ДКЕВР ще избере своя председател, едва след като бъде приета поправката в закона на второ четене в парламента. Предполагаше се, че това ще се случи следващата седмица, но днес опозицията напусна Комисията, а от БСП заявиха, че може да напуснат и парламента. Това би затруднило приемането на каквито и да е закони.

"Червените няма да участват нито в пленарните заседания, нито в комисиите, няма и да гласуват предложените правителствени промени. Няма да легитимираме безотговорността на ГЕРБ", категоричен бе председателят на БСП Сергей Станишев.

Подкрепи Economic.bg