Президентът поиска международен одит на ЕРП-тата

Енергийният сектор е непрозрачен и затова обществото няма доверие, заяви Росен Плевнелиев

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Президентът Росне Плевнелиев настоя за пълна проверка на дейността на енергийните дружества, включително чрез международен одит, предаде прессекретариата на държавния глава.

Президентът Плевнелиев подчерта, че енергийният сектор в България е непрозрачен и в това се корени недоверието на обществото.

"Трябва да си даваме сметка, че от всеки платен лев за електроенергия, електроразпределителното предприятие получава между 6 и 9 стотинки и това поставя въпроса къде отива останалото”, запита Росен Плевнелиев. Поради това темата за осъществяването на контрол върху този сектор не може да се изчерпи единствено с въпроса за ЕРП-тата. Работата на ДКЕВР, БЕХ, НЕК и другите дружества по веригата също трябва да бъде обект на проверка, счита Росен Плевнелиев.

Президентът коментира, че бъдещето на енергетиката у нас е в правото на хората да избират своя доставчик и в енергийната ефективност. "Това са реално постижими неща и именно така ще бъде намалена цената на електроенергията”, убеден е Плевнелиев.

По думите му, когато политиците предлагат в енергийния сектор да бъдат вложени милиарди за реализацията на нови проекти, винаги трябва да се доказва, че политическите решения съвпадат с обществения интерес и полза.

"Кои проекти в енергетиката днес са в интерес на хората и защо изразходването на 20 млрд. лева за нова атомна електроцентрала да е от по-голям интерес за обществото, в сравнение с възможността да бъдат инвестирани 2 млрд. лева в енергийна ефективност и така да бъде съхранен и жилищният фонд у нас", запита Росен Плевнелиев.

Държавният глава изрази подкрепата си за искането на гражданите за справедливост, като посочи, че прагматичният подход за решение на ситуацията е един - представители на протестиращите да внесат своите предложения в парламента и след дебат да бъдат поети конкретни ангажименти.

Партийното противопоставяне и протестите са част от демократичния процес, но държавническото отношение изисква от политиците не само способност да се вслушат в гласа на обществото, но и да направят така, че взиманите решения в енергетиката да служат не на лобистки интереси, а на гражданите.

"За мен е важно, отвъд лозунгите и призивите, да се чуят реалните аргументи – как искаме да развиваме енергетиката в България, какво искаме да постигнем, как ще го финансираме и как това ще се отрази на хората", коментира още президентът Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg