Увеличението на доходите от догодина било пресилено

За да стане това трябва да се намалят други разходи, смята Калоян Стайков от ИПИ

"Има икономическа логика доходите да растат, но заявените от правителството административни действия за увеличение на пенсиите и заплатите от следващата година са пресилени". Това каза пред Радио „Фокус” Калоян Стайков, експерт-икономист от Института по пазарна икономика (ИПИ).

„Що се отнася до заплатите и пенсиите, административни действия за такова увеличение изглеждат малко пресилени, тъй като бюджетът все още е в дефицит. Такъв наблюдаваме през последните три години и този дефицит се очаква да изчезне най-рано през 2014 – 2015 г.", каза той.

По думите му средствата не стигат, а вече се говори за нови разходи. "Ако управляващите наистина искат да увеличат разходите за заплати и пенсии, то нека да балансират бюджета чрез намаляването на други разходи, за да не се задлъжнява допълнително”, аргументира се Стайков.

Според него правителството до края на своя мандат трябва да продължи с реформите. По повод идеята на кабинета да децентрализира работата на отделни агенции, Стайков коментира, че идеята не е избистрена до край. Според него може да се ползва опитът на други страни в тази посока. 

Коментари: 0