В ОЦК Кърджали няма риск от замърсяване

От 16 декември миналата година заводът не работи в нормален режим на експлоатация

Няма риск от екологично замърсяване в ОЦК. Това установи комисия, назначена със заповед на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, съобщи агенция Стандарт нюз. В края на миналата седмица е извършена проверка на състоянието на опасните вещества на площадката на завода и действията на оператора за недопускане на аварийни ситуацията. В комисията бяха включени експерти от областна администрация, РИОСВ Хасково и "Пожарна безопасност и защита на населението".

От 16 декември миналата година ОЦК Кърджали не работи в нормален режим на експлоатация. Вече четвърти месец поддръжката на индукционните електропещи се извършва от един човек на смяна. При огледа на място специалистите установиха, че сярната киселина се съхранява в резервоари, снабдени с аварийни басейни. По време на проверката не са констатирани разливи на химически вещества. За охрана на производствената площадка на предприятието са монтирани 9 камери за видеонаблюдение. Физическата охрана е поверена на 8 души охранители в дневна смяна и шестима в нощна, в това число и представители на банките-кредитори. Проверката е извършена в присъствието на четирима служители от администрацията на завода. Заключението на експертите е, че наличните химически вещества се съхраняват според изискванията за безопасност, регламентирани в разрешителното за експлоатация, и към момента не съществува риск от екозамърсяване, се подчертава в прессъобщението на областна управа Кърджали.

От 1 март металурзите протестират за изплащане на дължимите им заплати и запазване на работните места. Те настояват комбинатът да работи, но с нов мениджърски екип. Миналата седмица работниците подновиха протестите след прекъсване от близо месец. Започнаха набиране на подписи и само за няколко часа получиха подкрепа от стотици кърджалийци, на които съдбата на предприятието и града не им е безразлична. Металурзите се надяват до края на следващата седмица да има решение на казуса ОЦК Кърджали. Утре синдикатите ще решат как ще продължи протеста в следващине дни. „Ако няма яснота, след блокадата на едно от важните кръстовища в града и гражданската подписката, може да последва нова вълна от напускащи специалисти и гладна стачка”, заявиха протестиращите.

Коментари: 0