В Турция забраниха продажбата на алкохол след 22 часа

Забранява се и употребата на алкохолни напитки на публични места

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Турските власти забраниха продажбата на алкохолни напитки от 22.00 до 6.00 часа сутринта, съобщи БНР. Забранява се продажбата на алкохол в магазини, намиращи се в близост до джамии и училища, както и в магазините към бензиностанциите. Законът не позволява употребата на алкохолни напитки на публични места, по улици, паркове, градини, места за пикник, крайбрежни зони

Новите ограничения са въведени в сила от вчера, а законът бе гласуван на 24-ти май т.г. по предложение на турския премиер Редже пТайип Ердоган и управляващата партия на справедливостта и развитието с основен аргумент опазване здравето на населението.

В рамките на новия закон са въведени и задължителни етикети върху алкохолния амбалаж с надписи за вредата от алкохола и забранителен текст за младежи под 18 години, водачи на МПС и бременни жени.

Ограниченията на продажбата на алкохол в Турция ще засегнат дребните търговци, което предполага бум на нелегална търговия. Приемането на закона предизвика противоречиви реакции  и бурни протести още през май, които бяха потушавани със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Подкрепи Economic.bg