В храненето ни липсват витамини

Хората, които не ядат месо, задължително трябва да приемат хранителни добавки, категорична е диетологът проф. Донка Байкова

200 ~ 4 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Проф. Байкова, какви храни препоръчвате около празниците?

Изминаха български, християнски, дългоочаквани празници и ние по традиция консумираме основни кулинарни шедьоври, приготвени точно за тези дни - боядисани яйца, козунак, както и някакъв вид печено месо с богати зелени гарнитури.

Някои български семейства ще приготвиха традиционната за празника дроб сърма, но това не е задължително. Задължителното за празника е във всеки дом да има различно обагрени яйца.

 

- Какви са най-честите грешки в храненето на българите?

Българите имат своя национален модел на хранене, в който за съжаление от десетки години имаме едни и същи допускани грешки с различни нюанси. Общо взето по енергия, по калории, нашето хранене е според нормите.

По отношение на енергийната стойност, ние приемаме адекватно количество калории. Белтъците също са в съответствие с нашите препоръки като количество, но не и като качество. Белтъците са за сметка предимно на растителните храни през последните години. Качествените животински белтъци са дефицитни, а това са млечни продукти, месо, риба, яйца.

Въглехидратите са третата основна съставка на храната и източник на енергия. Те са за сметка на продукти и кулинарни изделия, приготвени от бяло брашно. Това рефлектира върху качествения състав на въглехидратите. В България няма достатъчно пълнозърнести продукти. Ние имаме поговорка "Не сме толкова бедни, да ядем черен хляб", което е неправилно.

През последните години пълнозърнестите хлябове нараснаха по асортимент, което е удовлетворително. Друг обаче е въпросът за тяхното качество. Хората се наплашиха да ядат тъмни видове хляб, защото знаят, че те са арена на вмешателство и често пъти са боядисани с различни кафяви бои за сладкарски изделия, за сметка на малц и т.н.

 

- Постите как се отразяват на организма?

Истината е, че организмът ни от време на време трябва да изключва белтъчните храни. Стереотипът на хранене е такъв, че повечето от нас консумират голямо количество сол, което е доста грешно. Християнската културна институция като такава по принцип гласи, че в сряда и петък не трябва да се употребяват блажни храни.

Ние, специалистите, препоръчваме в понеделник и петък да не се употребяват блажни храни, тъй като след почивните дни организмът има нужда малко да се разтовари. Традиционният ни модел на хранене през празнични дни е по-различен, тъй като ядем повече пикантни храни, повече меса и е хубаво в понеделник организмът да мине на една нетоксикираща плодово-зеленчукова растителна храна.

Често пъти хората не се съобразяват с това и когато наближат дълги празници. Християнската религия повелява да пречистим тялото си духовно и да подготвим организма си за низа от празници, който мина.

 

- Има ли хранителни вещества, които липсват в менюто ни?

Храненето ни е с дефицит на много витамини, с което искам да подчертая, че тези храни не са липсващи, те са дефицитни. Ние не консумираме достатъчно зеленчуци и достатъчно плодове. Имаме леко подобряване на характеристиката в това отношение, но е абсолютно недостатъчно.

Нашата препоръка е за консумация на поне 200 грама зеленчуци на ден и същото количество плодове. Витамини от група Б липсват в менюто ни. Недостатъчно са и витамини от групата Б1. Те включват пълнозърнестите храни, чиято обвивка е 40% от зърното на пшеницата и когато се махне, те стават богати на нишесте и зърнени храни, но не и на витамини.

През последните години имаме и дефицит на витамин А, който е от групата на каротеноидите. Това са оранжево обагрените и зелено обагрените зеленчуци и плодове. Не консумираме достатъчно моркови, тиква, кайсии и други. В тази група е и фолиевата киселина, от която имат най-вече нужда жените във фертилна, родова възраст. Витамина във фолиевата киселина е от група Б9 и той се среща във всички листни зеленчуци като марули, спанак, коприва, зеле, броколи и други.

Групата на минералите, също е една от дефицитните храни, които не консумираме в достатъчно количество. Тук искам да кажа, че няма нищо по-универсално, съчетаващо всички дефицити на растителните храни освен рибата. Тя е добър заместител на млякото заради калциев фосфор, тя е добър заместител на месото и на жълтъка на яйцето заради желязото, на витамин Б12, на белтъчно съдържание. Рибата има абсолютно съвършена хранителна стойност на много високо ниво, съчетаваща всички характеристики на липсващите животински храни.

 

- Кои храни от традиционната ни кухня крият риск от затлъстяване?

Мазнините, които приемаме определено са над нормата. Каквото и да правим, макар и в криза, макар и в благоденствие в предишни години, ние имаме свръх мастно хранене, което е за сметка на мазните сирена, кашкавали и млечни продукти, мазните колбаси, в които има много скрити мазнини, нашарените меса също. Българският народ не се научи да яде чисто месо, а се храни с шарени меса, тоест със сланината.

 

- Има ли риск за хората, които не консумират животински продукти?

Хората, които не консумират животински храни трябва задължително да приемат хранителни добавки. Знам обаче, че те са бледи, имат риск или вече развити желязо дефицитни състояния. Имат дефицит на желязо в организма си, както и на витамин Б12. За тях периодично е задължително да приемат суплементи.

 

- Как да се възстановим след празниците?

Аз бих препоръчала на всички още по време на празниците всеки кулинарен шедьовър да се предлага в отделен прием. Въпреки, че доста често явление у нас е да се сяда на трапезата веднъж и 5 часа да не се става от масата. Тогава риска от хранителни проблеми ще бъде много висок.

Едно здравословно меню е ако например на закуска ядем козунак, в 10 часа хапнем яйце или някакъв фреш, на обяд месо със зеленчуци, след обяд може да се приеме парче месо или козунак и привечер една зелена салата. Тогава организма ще има време да усвои и да преработи всичко, което сме приели.

Подкрепи Economic.bg