В лабиринтите на шиста

Шистовият газ е на мода, особено в САЩ. Там проучванията набират най-голяма скорост. На снимката - съоръжения за сондаж в Пенсилвания

В началото на април темата за проучването и добива на шистов газ у нас беше открита отново. Парламентът гласува ,,за” създаването на временна анкетна комисия, която да преразгледа приетия в началото на годината мораториум, с който се забрани технологията хидравлично разбиване (позната още като хидравличен удар, фракинг).
Първото заседание на комисията се състоя непосредствено преди великденските празници, не без настояването на новия министър на икономиката Делян Добрев. Той поиска мораториумът да бъде редактиран с мотива, че формулировката му блокира конвенционалния добив на газ и нефт, както и нагнетяването на газ и ремонтите в хранилището в Чирен.


Искането на министъра се подкрепя от индустрията, от учени в Българската академия на науките (БАН) и Минно-геоложкия университет (МГУ). Според становищата им част от термините в приетата забрана за прилагането на фракинг са употребени некоректно. Оттам идва и проблемът с тълкуването на мораториума по отношение на всички други сондажи.


По всичко личи обаче, че има вероятност към края на май и началото на юни, когато трябва да приключи работата на комисията, мораториумът да бъде не само редактиран, но дори отменен изцяло.

Коментари: 0