ВЕИ секторът праща над 500 жалби до ЕК

Производителите на "зелена" енергия настояват новата цена за достъп до електроразпределителните мрежи да отпадне

3623 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Производители на енергия от възобновяеми източници ще внесат в представителството на Европейската комисия (ЕК) в България над 500 жалби срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се въведат временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи. Според зам.-председателят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков това ще се случи на 22 октомври.

Производителите на „зелен" ток вече сезираха европейските браншови асоциации и главна дирекция „Енергетика" в Еврокомисията за наложената нова такса. От няколко седмици те провеждат протести и настояват новата цена за достъп до електроразпределителните мрежи да отпадне с мотива, че е незаконна и обрича бизнеса на фалит.

Аличков припомни, че от средата на септември производителите на ток от вятър, слънце, биомаса и вода дължат на енергоразпределителните дружества такса за достъп до преносните мрежи.

"Европейската банка за възстановяване и развитие, Китайската и Корейската банка за развитие, Международната финансова корпорация и всички български банки са се обявили в защита на интересите на инвеститорите", каза Владимир Аличков по време на поредния протест пред ДКЕВР.

В отговор председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев каза, че производството на „зелена" енергия се стимулира от държавата, за да се отговори на изискванията на Брюксел, а не защото енергийната система има нужда от това.

Подкрепи Economic.bg